Project omschrijving

Save the Children

Kinderdebat

Save the Children is ‘s werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie, actief in 120 landen. De organisatie richt zich op twee hoofdtaken: het redden van levens en het redden van de dromen en toekomst van kinderen. In het kader van deze missie, onderneemt Save the Children diverse acties. Ook in Nederland! Eén van deze acties is het uitbrengen van het Regeerakkoord in Kindertaal. De gedachte hierachter: alleen als kinderen begrijpen wat er in Nederland en de wereld gebeurt, kunnen zij meepraten over deze ontwikkelingen.  Om dit nog meer diepgang te geven en om meer publiciteit voor het regeerakkoord te creëren, organiseerden we voor de basisschoolleerlingen van de Agnesschool in IJsstelstein een Save the Children kinderdebat.

Vraag

Of het nu gaat om klimaat, kansengelijkheid, zorg of vluchtelingenproblematiek, kinderen zijn de toekomst. Artikel 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag stelt dat lidstaten verplicht zijn om kinderen te consulteren bij het (nationaal)beleid. Helaas gebeurt dat tot op heden nog te weinig. Daarom zet Save the Children zich volop in om kinderen in Nederland meer te betrekken bij de politiek. De vraag van de kinderrechtenorganisatie: “Hoe kunnen we ons Regeerakkoord in Kindertaal delen en onze campagne extra onder de aandacht brengen?” Daar weten wij als Ster wel raad mee…

Aanpak

Een spraakmakend concept: Save the Children Kinderdebat
Om de campagne ‘Regeerakkoord in Kindertaal’ door te vertalen naar het basisonderwijs is Ster aan de slag gegaan met het ontwerpen van een concept. Al snel kwam het Save the Children Kinderdebat daaruit voort. Want hoe kunnen we kinderen beter kennis laten maken met de politiek, dan door het ze zelf te laten ervaren? Een debat tussen kinderen en politici (Tweede Kamer en lokaal) werd georganiseerd.

Goede voorbereiding is het halve werk

Om te zorgen dat de kinderen goed voorbereid in gesprek konen, werd er ook een ‘voorbereidende les’ op poten gezet. Een eigen mening vormen en deze op een respectvolle manier delen, stond hierbij centraal. Eenmaal voorbereid werd er eerst in de klas geoefend met debatteren. Kinderpartijen namen het tegen elkaar op en bespraken de voors- en tegens met elkaar. Het was een leerzame les, waarin de kinderen klaargestoomd werden voor het echte werk…

Resultaat

Op 11 maart 2022 was het zover, het Save the Children Kinderdebat vond plaats. De speelzaal van de Agnesschool in IJsselstein werd omgetoverd tot een Lagerhuis en al vroeg in de ochtend stond de tribune klaar om de kinderen plaats te laten nemen. Na een laatste voorbereiding was het zover en namen de kinderpartijen hun positie in.  Vijf politici zaten aan de overkant van de zaal. Om de beurt zouden zij met vier kinderen (een kinderpartij) debatteren. Het schouwspel vond plaats voor de ogen van de Kinderjury, die voorafgaand aan het evenement in de zaal had plaatsgenomen. De Kinderjury bestond uit de directeur van de Agnesschool, een medewerker van Save the Children en vier leerlingen. Ook was er een moderator die het Kinderdebat aan elkaar praatte en ervoor zorgde dat iedereen aan het woord kwam.

De kinderen kregen vier stellingen waarop ze zich konden voorbereiden. En dat hadden ze absoluut gedaan! Tijdens het debat werden de meningen enthousiast gedeeld. Dat enthousiasme klonk ook na het evenement nog door. Zo konden de politici de inzet van de kinderen enorm waarderen en was ook de school trots op de kids. Het moge duidelijk zijn: wij kijken terug op een geslaagd debat.

Meer weten over dit project? Bel met Muriël op 073-7200750.