Project omschrijving

Rainbow Collective Festival

Communicatie

Op 26, 27 en 28 mei 2023 vond in Nijmegen voor de eerste keer het Rainbow Collective Festival plaats. Met een kleurrijk programma voor jong en oud vroeg het festival aandacht voor de LHBTIQA+ emancipatie in Nederland. Initiatiefnemer Stichting Rainbow Collective vroeg Ster als communicatiepartner voor het festival.

“Wij zoeken een communicatiepartner die ons kan helpen om de zichtbaarheid van het festival te vergroten. Een partij die meedenkt over een plan en de uitingen creëert.”

Een inclusief Nederland met gelijke rechten en acceptatie van LHBTIQA+-mensen. Zijn we daar al, of nog niet?

We waren op de goede weg. Zo is het in Nederland sinds 2001 mogelijk dat twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. En sinds 2019 kunnen transpersonen hun genderaanduiding aanpassen zonder onomkeerbare aanpassingen aan hun lichaam. Maar nog steeds wordt het woord ‘homo’ veel als scheldwoord gebruikt. Is het voor partners van hetzelfde geslacht niet vanzelfsprekend om hand in hand op straat te lopen en kunnen kinderen in meeroudergezinnen slechts twee wettelijke ouders hebben. Ook heeft 22% van de LHBTIQA+’ers in Nederland ooit aangifte gedaan bij de politie van een fysieke of seksuele aanval. Nederland is van plaats drie naar plaats 13 gezakt op de lijst van meest LHGBTIQA+ vriendelijke landen. Cijfers die er niet om liegen.

Dus hoe goed, of hoe slecht gaat het eigenlijk?

Om dit te verkennen, organiseerde Stichting Rainbow Collective in 2023 voor het eerst het Rainbow Collective Festival: de Stand van ons Regenboogland. Een evenement dat plaatsvond in Nijmegen – de oudste Regenboogstad van Nederland – en we met verschillende cultuuruitingen hebben onderzocht wat de stand van zaken is wat betreft de LHBTIAQ+-emancipatie, met aanbevelingen voor de regenboogagenda én lessen voor de toekomst.

Resultaat

Ster was verantwoordelijk voor de gehele communicatie. Van het plan van aanpak, de planning en het budget, tot zichtbaarheid op de verschillende locaties en de ontwikkeling van de website en al het drukwerk. We zijn trots op het opvallende én kleurrijke eindresultaat.

Meer weten over dit project? Bel met Ster op 073-7200750.