Wil je echt verschil ervaren in hoe je vanuit cultuur anders communiceert, dan moet je eens tijdens corona in Amerika wonen. Communicatie tussen twee personen lijkt logisch, maar ieder voert een gesprek vanuit eigen perceptie. Perceptie ontstaat door onder andere achtergrond en vele andere filters zoals geslacht, leeftijd en interesses. Cultuur is ook een voorbeeld van zo’n filter. Cultuur beïnvloedt hoe je denkt, hoe je wordt beïnvloed, hoe je informatie verwerkt.

Ik vlieg nu even uit de bocht qua generalisatie maar wij Nederlanders zijn nuchtere mensen. Gek genoeg niet tijdens een Legofinale op tv, maar in coronatijd gelukkig wel. Nederlanders houden zich aan de regels, maar maken zich in principe niet al te druk. Een ‘het komt zoals het komt’-mentaliteit. Amerikanen zijn voorzichtiger. Een reden van oorsprong ligt in de ‘See you in court’ gedachte. Over of Amerikanen echt zoveel meer naar de rechter stappen, bestaat veel verschil van mening. Maar dat juridische aspecten vaker aan de orde komen, is zeker. Denk maar eens aan de maffe wetten of gebruiksaanwijzingen die je vast wel eens voorbij hebt zien komen. Zoals bij een strijkijzer: ‘Strijk nooit kleren als iemand ze aan heeft.’

Ik ben te gast hier, dus ik neem me voor respectvol om te gaan met andere gedachten, gebruiken en tradities. En dat ging tot nu toe vrijwel probleemloos. Nu probeer ik gesprekken te voeren over corona. Laten we zeggen dat mijn Nederlandse achtergrond voor wat ruis zorgt op dit moment. Ik betrap me op de gedachte dat de Yankees (afgeleide van Jan-Kees) in de 18e eeuw behalve plaatsen als Brooklyn (Breukelen) ook wel wat Hollandse nuchterheid hadden mogen achterlaten. Blijkt maar weer dat alleen de taal spreken niet voldoende is om in een andere cultuur te kunnen communiceren.

Meer weten over de basics van 1 op 1 communicatie?

Bekijk ook eens onze training ‘Communiceren op je werk’.


Jenny Bos werkt als senior communicatieadviseur voor Ster en woont voor een paar jaar in Washington DC, Amerika. Regelmatig schrijft ze voor Ster over wat haar opvalt in het wonen en vooral het communiceren in een ander land.